Устойчивостта не е стратегия, а начин за правене на бизнес

Често изненадвам хората, когато казвам, че не искам стратегия за устойчивост. Вярвам, че устойчивостта ще успее стратегията за устойчивост трябва да бъде напълно преплетена в бизнес стратегията на компанията. В наши дни устойчивостта често се възприема като нашумяла дума – дума, която има толкова голямо значение, но често се разводнява от прекомерна употреба, създавайки объркване за това какво наистина означава на пазара. Трябва да преминем отвъд разглеждането на устойчивостта като дескриптор и да започнем да я разглеждаме като действие. Устойчивостта е не само полезен инструмент за управление на риска, но и в челните редици на иновациите и ни позволява да мислим по нови начини в обслужването на нашите клиенти, ангажирането на нашите служители, подкрепата на нашите общности и стимулирането на дългосрочна стойност за нашите акционери.

Дискусиите за устойчивост са станали по-често срещани сред днешната работна сила благодарение на променящия се геополитически и макроикономически пейзаж. Нарастването на светските тенденции създава нужда сега, повече от всякога, да се адаптираме и ангажираме нашите хора, продукти и партньорства, за да продължим да предоставяме иновативни решения. За Hillenbrand ние се включихме в тези дискусии, като се стремим да съгласуваме нашите приоритети с тези на нашите ключови заинтересовани страни чрез официална оценка на съществеността. В резултат на това ние се фокусираме върху области като потребление на енергия, оперативна ефективност, разнообразие, равнопоставеност и приобщаване и теми за управление, както и няколко други области, които смятаме, че ще имат най-голямо въздействие. Ясният фокус върху приоритетните теми ни помага да постигнем резултати чрез нашите хора, партньорства и продукти. Нещо повече, нашата практика за устойчивост е вградена в оперативния модел на нашата компания, който ни помага да постигаме резултати в цялата ни организация и е допълнително въплътена с нашите сътрудници чрез нашата цел, Condition What Matters for Tomorrow™.

Като компания, която произвежда промишлено оборудване за крайните пазари на пластмаси и рециклиране, в допълнение към храните и други, обикновено ми задават същия въпрос: Може ли пластмасата да бъде устойчива? Пластмасите със сигурност получиха лоша репутация през последните няколко години и не помага фактът, че когато говорим за пластмаси, най-честата представа, която вие, читателите, вероятно имате, е за артикули за еднократна употреба. Фокусирането на разговора за устойчивост единствено върху пластмаси за еднократна употреба е недалновидно, тъй като има широка гама от дълготрайни, възобновяеми и повторно използвани приложения за пластмаси. Като компания, нашият фокус е върху издръжливата пластмаса, която е фактор за някои от водещите устойчиви практики в света, като олекотени електрически превозни средства, удължаване на срока на годност на храните, напредък в медицината и предоставяне на качествени здравни грижи и транспорт чисто водоснабдяване. Трудно е да си представим живот без пластмаса и наша отговорност е да гарантираме, че тези материали остават контролирани в нашата кръгова икономика. Всеки ден ние си партнираме с нашите клиенти и дори търсим създаването на нови материали – в някои случаи за замяна на пластмаси на петролна основа. Това е устойчивостта – гледане в бъдещето и прекрояване на това как би могло да изглежда в изграждането на нови решения, които да заменят днешните норми.

Hillenbrand поддържа система със затворен цикъл, при която пластмасите се произвеждат, рециклират и преназначават, за да ги запазят в нашата глобална икономика и извън околната среда. Ярък пример за това е скорошното ни придобиване на Herbold Meckesheim, лидер в предния край на процесите на рециклиране с технологии, които разделят, раздробяват, фино смилат, измиват и изсушават рециклирана пластмаса. Оттам материалите могат да отидат в оборудване от друга наша марка, Coperion, където могат да бъдат подавани чрез оборудване за захранване и екструдиране и да бъдат направени обратно в пластмасови пелети, основният градивен елемент в производството на пластмаси. След тази стъпка тези пластмасови пелети могат да бъдат екструдирани или формовани във висококачествени, по-устойчиви рециклирани продукти чрез оборудване, произведено от други наши марки, които предлагат леене под налягане, екструзия, горещ поток и подобни решения.

Използването на партньорства в общността също е ключов компонент за разработването и стартирането на успешна стратегия за устойчивост. Създадохме модел на партньорство, който се доближава до симбиотични взаимоотношения с взаимни резултати. Това усилие не е свързано с внасяне на пари става въпрос за инвестиране в дългосрочен резултат, който е от полза за всички заинтересовани страни.

Добър пример за това е скорошното ни партньорство с Internet Effect, глобална организация с нестопанска цел, която има за цел да подкрепя студенти и професионалисти, които се интересуват от използването на своите бизнес умения за по-нататъшни усилия за устойчивост. Заедно стартирахме състезанието Plastics & Circularity Case Competition, което обединява следващото поколение иноватори, които да преосмислят изтичането на пластмаса или пластмасата, която не попада в нашите системи за рециклиране, и да разгледат нови начини, по които можем да събираме, преформоваме или преосмислете този материал. Събирането на пластмаси за рециклиране остава глобално предизвикателство, което ще засегне следващото поколение. Ангажирането им в решението се превръща в естествена възможност да се опитаме да разрешим и да образоваме относно възможностите.

Устойчивостта е за „системно мислене“, средство за сътрудничество със заинтересованите страни и разглеждане на сложността на света чрез обединяване на цялости и взаимоотношения за разработване на ефективни действия в сложна среда. Програмата за устойчивост на Hillenbrand приложи тази концепция, за да мислим извън четирите стени на нашата компания, поради което нашите хора, продукти и партньорства са от решаващо значение за успеха на нашата програма за устойчивост.

За да предотвратим превръщането на устойчивостта в празна глобална модна дума, тя трябва да бъде начинът, по който работи светът. Да мислим по-мащабно от себе си, да обновяваме нови материали заедно с нашите клиенти, да ангажираме нашите служители в смислена работа и да си партнираме за възможност, всичко това позволява на Hillenbrand да превърне нашата цел, оформяне на това, което има значение за утрешния ден, действие и начина, по който правим бизнес.

Information