Руски ракетни удари удрят ключови инфраструктурни обекти в цяла Украйна

Украйна отхвърли твърденията на Русия за рядък успех на бойното поле след месеци на неуспехи в източноукраинския град Соледар, като каза, че продължават интензивни боеве за контрол над града.

Брифинг на живо: Нахлуването на Русия в Украйна

Брифингът на живо на RFE/RL ви дава всички най-нови събития относно текущата инвазия на Русия, контранастъплението на Киев, военната помощ на Запада, глобалната реакция и тежкото положение на цивилните. За всички репортажи на RFE/RL за войната, щракнете тук.

Министерството на отбраната на Русия заяви в изявление от 13 януари, че е превзело стратегически важния град за добив на сол за една нощ. През последните дни имаше няколко противоречиви доклада за това кой контролира града и руските твърдения не можаха да бъдат независимо потвърдени.

„Тежката битка за Донецка област продължава. Продължава битката за Бахмут и Соледар, за Креминна, за други градове и села в източната част на нашата страна“, каза президентът Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение на 13 януари.

„Въпреки че врагът е съсредоточил най-големите си сили в тази посока, нашите войници – въоръжените сили на Украйна, всички сили за отбрана и сигурност – защитават държавата“, каза той.

Украйна и Вашингтон премахнаха разговорите за важността на Соледар, като казаха, че големите разходи за персонал, понесени от Русия, не си заслужават район, който сега е опустошен от седмици битки и вероятно не е достатъчно значим, за да обърне войната значително в полза на Москва.

„Не, това не е вярно. В града все още се водят тежки боеве“, каза Сергей Череватий, говорител на източната група на украинските въоръжени сили, на 13 януари в коментар за медията РБК-Украйна, само часове след твърдението на руското министерство.

„Въоръжените сили на Украйна държат ситуацията под контрол в трудни условия“, добави той.

Украйна каза по-рано на 13 януари, че е изправена пред “високо интензивна” руска офанзива в Соледар.

„Нощта в Соледар беше гореща. Борбата продължи. Противникът предислоцира почти всичките си основни сили към Донецк и поддържа високоинтензивно настъпление“, каза заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.

„Това е труден етап от войната, но ние ще спечелим тази война. Няма съмнение“, добави тя.

Руското министерство на отбраната заяви в свое изявление, че стотици украински войници са били убити през последните три дни на тежки боеве и бомбардировки. Украински власти казаха, че повече от 500 цивилни са блокирани в града, включително 15 деца. Русия не говори за евентуални цивилни жертви.

Русия хвърля големи ресурси в битката за Соледар, докато започва нападение срещу град Бахмут, който се намира на около 10 километра югозападно. Соледар ще осигури на Русия сигурна и доминираща артилерийска позиция в обсега на града.

Установяването на пълен контрол над Соледар дава възможност да се прекъснат пътищата за снабдяване на украинските войски в югозападния град Артемовск, а след това да се блокират и поемат в „котела“ останалите в него подразделения на Въоръжените сили на Украйна“, заявиха от МО на Русия. каза министерството.

Твърдението на министерството идва няколко дни след като свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин, който ръководи привидно частната руска наемническа група Вагнер, каза, че неговите сили, които действат в координация с руските войски, са превзели града.

Кремъл обаче се отказа от изявленията на Пригожин, заявявайки, че въпреки че има „положителна динамика в напредъка“, хората трябва да изчакат „официална информация“ за ситуацията.

Междувременно Пригожин направи изключение от министерството, приписвайки си заслугите за победата, която смята, че неговите войски – състоящи се от обучени наемници и мъже, вербувани от затворите с обещание за помилване за техните усилия – са били възможни.

„Прочетох с изненада изявлението на Министерството на отбраната… Соледар беше превзет единствено с усилията на бойците от ЧВК „Вагнер“ и няма нужда да обиждаме бойците, като омаловажаваме техния принос“, каза той.

„Вие ги демотивирате. Трябва да се борим, вместо да си сравняваме глупостите и да крадем постиженията на другите.“

Зеленски се подигра с изявлението на Пригожин, като каза, че руснаците „се карат помежду си на кого да се припише някакъв тактически напредък“.

Той нарече това знак за провал и каза, че трябва да послужи като „стимул“ за оказване на по-голям натиск върху руските сили и „нанасяне на по-големи загуби на врага“.

Докато Соледар се смята за стратегически важен, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че руска победа там или дори в близкия Бахмут може да не окаже голямо влияние върху траекторията на непредизвиканата война на Русия срещу Украйна, която сега е в своята 11-ти месец.

„Дори и Бахмут, и Соледар да паднат в ръцете на руснаците, това няма да има стратегическо въздействие върху самата война“, каза Кърби пред репортери в Белия дом на 12 януари, „и със сигурност няма да спре украинците или забави ги.”

Междувременно служител на руското външно министерство каза на 13 януари, че Беларус може да влезе в конфликта, ако Киев реши да „нахлуе“ в нея или Русия.

Солта на Земята: дълбоко в огромните мини Соледар в Източна Украйна


Фото галерия:
Солта на Земята: дълбоко в огромните мини Соледар в Източна Украйна

Руските сили в Украйна се опитват да превземат източния солен минен град Соледар в продължителна офанзива, която Министерството на отбраната на Киев определи като “маниакална”. През 2019 г. Амос Чапъл от RFE/RL посети Соледар, тъй като операцията по добива на сол се надяваше да пробие западните пазари.

„От правна гледна точка използването на военна сила от режима в Киев или нахлуването на територията на Беларус или Русия от въоръжените сили на Украйна са достатъчно основание за колективен отговор“, каза служителят на външното министерство Алексей Полишчук пред официален представител Руската държавна информационна агенция ТАСС.

Той обаче добави, че това решение зависи от лидерите на двете страни. Беларуски войници не са участвали в инвазията, но Минск позволи на Русия да използва територията му за провеждане на операции в конфликта с Украйна.

„Как изглежда лудостта“: Русия засилва атаката на Бахмут, докато Украйна държи линията


Фото галерия:
„Как изглежда лудостта“: Русия засилва атаката на Бахмут, докато Украйна държи линията

Яростните атаки на московските сили за превземането на разрушения град Бахмут се засилват. Доклади за пехотни атаки като тези, наблюдавани през Първата световна война, оставиха полета, покрити с мъртви руски войници.

По-рано тази седмица Зеленски каза, че спекулациите за потенциала за подновена руска офанзива през съседна Беларус показват, че украинските отбранителни сили „трябва да са готови както на границата, така и в регионите“.

„Разбираме, че освен мощни изявления, не виждаме нищо мощно там, но въпреки това трябва да сме готови както на границата, така и в регионите“, каза той на 11 януари.

Беларус се намира точно на север от Украйна. Двете страни имат обща граница с дължина около 1100 километра.

С репортажи на АФП и Ройтерс

News