Руските неуспехи доведоха до убити десетки от нейните войски при украински удар

Десетки руски войници бяха убити по време на новогодишните празници при удар на украински HIMARS. Поредица от грешки на руското командване позволиха смъртоносната атака да се случи. Експерти по сигурността казаха пред Insider, че инцидентът подчертава критична липса на умения на тактическо ниво.

Неотдавнашен украински удар уби десетки руски войници, подчертавайки серия от пропуски на командването, които поставиха войниците в уязвима позиция на първо място. Отговорът на Москва на смъртоносния инцидент само влоши нещата и всъщност не се справи с нито един от проблемите, които са го причинили.

Експерти по сигурността казаха пред Insider, че инцидентът подчертава „липса на умения на тактическо ниво“ на Русия, като се има предвид неспособността им да водят и безопасно да настаняват войски в зона на бойни действия. Отговорът на Москва обаче беше да извини провалите на командването, като обвини войските и измисли удари за отмъщение.

Украинските сили използваха осигурена от САЩ високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS), за да ударят руски позиции по време на новогодишните празници в Макеевка, окупиран град в източната Донецка област на Украйна.

Русия каза, че близо 90 войници са били убити при атаката – рядко разкриване на загуби на бойното поле. Украинската армия обаче определи броя на загиналите като много по-висока цифра от около 400 души. Тези оценки не могат да бъдат независимо проверени.

Атаката предизвика широка критика и осъждане на военното ръководство на Москва от видни законодатели, правителствени служители и военни блогъри. Те се оплакаха, че Кремъл е поставил войски близо до складове за боеприпаси, позволил им е да използват мобилни телефони, които излъчват данни за местоположението, и ги е разположил в обсега на стрелба на украинските оръжия.

„Да имаш толкова много военен персонал, концентриран заедно на бойно поле като това, в обсега на артилерията, е вид оперативна и тактическа злоупотреба“ от страна на командването, Иън Уилямс, сътрудник в програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и Международни изследвания, каза Insider.

Липса на надзор, дисциплина и информираност

Москва побърза да обвини собствените си войски за смъртоносната атака на HIMARS, като приписа загубите на използването на мобилни телефони, като каза, че това е позволило на Украйна да определи позицията си и да извърши удара. Тази история обаче беше отхвърлена от някои в Русия – като военен репортер, който преди това беше награден от Путин – а също и в Украйна от висши военни служители.

Не е ясно дали мобилните телефони са изиграли роля в стачката. Ако са го направили, не е ясно дали на руските войски е било изрично казано да не използват телефоните си и са го направили, или тези правила действително са били наложени. „Във всеки случай това е липса на надзор, липса на дисциплина или липса на информираност“, каза Уилямс.

Последствията от стачката в Макеевка на 3 януари 2023 г.

Последствията от стачката в Макеевка на 3 януари 2023 г.

REUTERS/Александър Ермоченко


Използването на мобилни телефони на бойното поле от руските войски е постоянен проблем, който измъчва военните на Путин през цялата му война в Украйна, които понякога използват техните данни, за да определят местоположението им.

Все пак бързината на Москва да хвърли вината върху собствените си войски предизвика критики сред руснаците, които обвиниха Кремъл, че се опитва да припише отговорността на всеки друг, освен на себе си.

Уилямс каза, че една от темите, които е забелязал при постоянните „прецаквания“ на Русия, е „прехвърлянето на вината“, където военното ръководство е склонно да прехвърля отговорността на тези по-долу. Това може да се отдаде на зависимостта на Русия от силното „ръководство отгоре надолу“, каза той, добавяйки, че няма корпус от подофицери, което затруднява насаждането на добри практики и поведение.

„Войникът е виновен, защото използваха мобилните си телефони. Вината е на войника, защото пушеха, или депото за боеприпаси се взриви, защото хората пушеха там, където не трябваше да пушат“, каза Уилямс, разсъждавайки върху играта на руското ръководство с обвинения . „Вината изглежда винаги се търкаля надолу към дъното. Никога не изглежда да има голяма отговорност на върха.“

Освен лошото управление на използването на мобилни телефони, ако приемем, че това е изиграло роля, провалите на руското командване, които в крайна сметка са довели до толкова голям брой загинали, изглежда включват физическото местоположение, където са били разположени войските – в обсега на стрелбата на украинските оръжейни системи и близо до складовете за боеприпаси.

Хората участват в церемония в памет на руските войници, убити в Макеевка на площад Слава в Самара, Русия, на 3 януари 2023 г.

Хората участват в церемония в памет на руските войници, убити в Макеевка на площад Слава в Самара, Русия, на 3 януари 2023 г.

REUTERS/Алберт Дзен


Британското министерство на отбраната сподели в актуална информация от разузнаването в началото на януари, че степента на щетите в Макеевка показва, че е имало „реалистична възможност“ боеприпаси да са били складирани близо до жилищата на руските войски по това време и да са детонирани по време на удара, причинявайки вторични експлозии.

„Руската армия има данни за несигурно съхранение на боеприпаси много преди настоящата война, но този инцидент подчертава как непрофесионалните практики допринасят за високия процент на жертви в Русия“, казаха от министерството.

Андрю Метрик, сътрудник от програмата за отбрана в Центъра за нова американска сигурност, каза, че някои елементи от инцидента могат да бъдат приписани на влошаването на руския военен морал и качество. Но друг ключов аспект е присъщата „мъгла и триене“, които идват с продължителна война, където решенията се вземат без твърде много предварително обмисляне, каза той. Това се превърна в проблем за руското командване.

„Огромна част от военното обучение спира това влошаване на командването и влошаване на уменията, което се случва, когато станете много по-уморени и уморени“, добави той.

„Липса на умения на тактическо ниво“

По-късно Русия заяви, че е убила стотици украински войници при ответен удар в източния град Краматорск. Но изглежда няма никакви доказателства в подкрепа на разказа на Кремъл – журналисти, местни политици и военен персонал не съобщават за признаци на жертви на мястото.

Руските съобщения относно „така наречения удар на отмъщение“ показват, че правителството „се опитва да придаде положителен ефект на това за тяхното население“, каза Метрик. Това обаче имаше обратен ефект, тъй като руски милиблогъри изразиха гняв срещу руското военно ръководство, след като стана ясно, че твърденията на Русия са измислени.

Критиците казаха, че руското министерство на отбраната редовно прави неверни твърдения и изразиха недоволство от ръководството за измислянето на история за отмъщение, вместо да се занимава с провалите, отговорни за руските загуби, според скорошен доклад на Института за изследване на войната.

Украинският удар срещу Макеевка също не е единственият път, когато Киев успя да се възползва от провалите на руското командване по време на близо 11-месечната война. Грешки и гафове струват на военните на Путин на различни етапи от конфликта, включително още при опита за превземане на Киев.

Украински войник руски танк

Украински войник проверява разбит руски танк край село Мала Роган, източно от Харков, 1 април 2022 г.

СЕРГЕЙ БОБОК/AFP чрез Getty Pictures


На тактическо ниво руснаците „не винаги са били много умели“, когато се бият в Украйна, каза Марк Кансиан, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ и старши съветник в програмата за сигурност на CSIS, пред Insider, и това дойде като изненада за мнозина, като се има предвид, че армията на Москва претърпя редица реформи след войната с Грузия през 2008 г.

„Руснаците показаха известна липса на умения на тактическо ниво, но успяха да продължат операциите си“, каза Канциан. Тези операции, които Москва успя да осъществи, включват евакуацията отвъд река Днепър в Херсон и изтеглянето от района около Киев.

Той каза, че е важно да се следи дали инцидент като Макеевка ще се случи отново.

„Войната е суров учител, но тя учи“, каза Марк. „Ако това е последният път, когато чуваме нещо подобно, може би руснаците са си научили урока и са отнели всички мобилни телефони. Но ако видим, че това се случва отново, това означава, че може би те не подхващат и не разпространяват тези умения за водене на война .”

Information