Русия предоставя данъчна амнистия, за да насърчи войските, които се бият в Украйна | Новини за руско-украинската война

Руските власти обявиха, че войниците и държавните служители, изпратени да се бият в Украйна, ще бъдат освободени от данък върху доходите, последното усилие на Москва да насърчи подкрепата за военна кампания срещу Киев, която претърпя множество неуспехи и поражения.

Новата данъчна мярка засяга всички руски войски, воюващи в четирите украински територии, които Москва обяви за свои – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие – въпреки че не контролира напълно четирите региона.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в петък цитира изключение, съдържащо се в антикорупционен закон, за който руските власти публикуваха подробности в четвъртък вечерта.

Войници, полицаи, членове на службите за сигурност и други държавни служители, служещи в четирите региона, вече не трябва да предоставят информация за „своите приходи, своите разходи, своите активи“, според указа.

Руските сили в Украйна също имат право, според указа, да получават „награди и подаръци“, ако са от „хуманитарно естество“ и са получени като част от това, което Русия нарича „специална военна операция“ в Украйна. Данъчните облекчения се прилагат и за партньорите и децата на тези, които служат, и са от 24 февруари 2022 г. – датата, на която Русия започна своята инвазия в Украйна.

Moscow Moments съобщи, че руският президент Владимир Путин е подписал в четвъртък указ за премахване на изискванията към държавните служители да разкриват данъчните си декларации за доходите по време на войната на Русия в Украйна.

„Преди указа руският закон изискваше държавните служители да оповестяват публично данъчните декларации за себе си и членовете на семейството си в опит да ограничат ендемичната корупция. От военните офицери също се изискваше да разкриват данъчните си декларации при назначаване или освобождаване от длъжност“, съобщава Moscow Periods.

„Указът също така освобождава войници, воюващи в Украйна, както и членове на службите за сигурност от оповестяване на техните данъчни декларации, както и служители, които са пътували до анексираните от Русия региони на Украйна за работа“, съобщава Moments.

Кремъл въведе серия от стимули за руснаците, които се бият в Украйна, като предлага парични бонуси и обещава финансова помощ на семействата в случай на смърт или нараняване на близки.

По-рано тази седмица беше обявено, че руските войници, воюващи в Украйна, могат да замразят спермата си безплатно в криобанки.

Новината, че руската държава ще финансира замразяване на сперма за своите въоръжени сили, следва съобщенията от октомври, че търсенето на замразяване на сперма се е увеличило, след като Путин обяви частична мобилизация, за да насочи повече войски в подкрепа на войната на Москва.

Мобилизацията на Москва накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната, за да избегнат наборната служба.

Хиляди украинци също са избягали, за да избегнат участие във войната, съобщи германската информационна агенция ДПА в петък. ДПА съобщи, че “почти 12 000 мъже са били заловени при опит да преминат нелегално границата, насочвайки се към западни страни”.

Позовавайки се на украинските гранични войски, информационната агенция каза, че 15 мъже са загинали, докато са се опитвали да избягат от страната, за да избегнат военна служба, включително „двама според съобщенията са замръзнали до смърт в Карпатите на път за Румъния“.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че като се има предвид степента на загубите на Русия от оборудване и войски в Украйна, на армията на Москва ще са необходими поне пет години, за да възстанови предишната си сила.

„Според разузнаването на НАТО руснаците имат огромни загуби на танкове, артилерия, бронетранспортьори и войници“, каза Резников, цитиран от медията „Украинска правда“. „Редовните въоръжени сили на Руската федерация могат да бъдат възстановени най-рано след пет години, може би не след 10 години“, каза той.

Резников не даде подробности за въоръжените сили на Украйна, но страните претърпяха тежки загуби от началото на войната през февруари.

Генерал на Съединените щати Марк Мили изчисли през ноември, че около 100 000 руски войници са били убити или ранени след нахлуването през февруари. Той каза, че въоръжените сили на Киев „вероятно“ са претърпели подобно ниво на загуби.

Information