Рисковете за Украйна от фаустовската сделка на Маккарти

Твърде много и недостатъчно се каза за капитулацията на Кевин Маккарти пред крайната десница. Няма недостиг на коментари за спектакъла на човек, който е заложил бъбрека си, за да стане говорител – без съмнение подсилен от демократите, които се наслаждават на шоуто. Но освен цирка и пуканките, има оскъдни анализи за това какво предвещава крайната дисфункция на MAGA за националната сигурност на Америка.

Демократите не могат да спрат да се наслаждават на удара с 14 гласа на човек, който отиде в Мар-а-Лаго, за да пълзи пред победен президент, малко след като споменатият президент насърчи тълпа да атакува Капитолия на САЩ. Маккарти знаеше, че изборите през 2020 г. не бяха откраднати, но приписа непримиримостта на Тръмп на „лош съвет“. Това, че Маккарти след това ще се пазари с защитниците на същите жестоки бунтовници, давайки им власт да саботират собственото му ораторство, е твърде вкусно, за да се наслаждава умерено.

Поддаването на дясната лудост на Маккарти продължи, докато конгресменът Мат Гаец, R-Флорида, „дори не можеше да си представи“ какво друго да поиска в замяна на гласа си. Една от отстъпките на Маккарти беше неговото съгласие да позволи на един депутат да принуди предсрочно гласуване – по всяко време – за да се определи дали той трябва да бъде отстранен като председател, ход, който той преди това отхвърли като “смъртна присъда” за неговото председателство. Екстремистите от MAGA сега ще имат надмощие в двупартийни инициативи, намалявайки вероятността от умерено управление.

Тъй като Камарата на представителите контролира чантата на нацията и екстремистите сега контролират Камарата, страната трябва да се подготви за обструкция заради самата обструкция, включително удари по американските отбранителни стратегии.

В допълнение към насърчаването на отрицанието на изборите през 2020 г., крайнодесните привърженици, които се противопоставят на председателството на Маккарти, бяха знаменосци на MAGA, отдадени на американския изолационизъм. За да спечели гласовете им, Маккарти се съгласи да ограничи дискреционните разходи за фискалната 2024 г. до нивата от 2022 г., което означава намаляване на разходите за национална отбрана с около 75 милиарда долара годишно. Както съобщава Bloomberg, през фискалната 2022 година разходите на Пентагона бяха определени на около 782 милиарда долара, 75 милиарда долара по-малко от това, което беше присвоено през 2023 финансова година.

Това съкращаване от 75 милиарда долара ще удари точно когато Русия оспорва световния ред, китайската комунистическа партия се насочва към Тайван, а необузданите държави Иран и Северна Корея ескалират собствените си ядрени амбиции. Самозапазителната сделка на Маккарти безразсъдно заобиколи всякакъв анализ на тези тежки и опасни глобални реалности.

Представителят Абигейл Спанбъргър от Вирджиния, отдавна смятан за военен ястреб и не приятел на Маккарти, написа в Туитър, че съгласието на Маккарти да намали американските разходи за отбрана е „късогледо и опасно“. Това, че той изглежда го е направил в замяна на „гласовете на председателя“, пише тя, е „безсъвестно“.

Стратегията за национална отбрана, която е най-застрашена от превъзходството на дясното крило в Камарата, е продължаването на военната помощ за Украйна, което не е изненада, след като Тръмп нарече Путин „гений“ за нахлуването в Украйна. Тръмп отдавна се възхищава на Путин и позорно прие отричането на Путин за руска намеса в изборите през 2016 г. заради заключенията на собственото разузнаване на Америка за обратното.

Политическият нихилизъм, каращ MAGA да откаже подкрепата си за Украйна, е зловещ: когато Путин нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Байдън умело организира отговора на НАТО, съживявайки и овластявайки отново спящия алианс след десетилетия на предполагаема импотентност. Ако новоизлюпената Украйна наистина победи Русия, победа на Давид и Голиат, възможна само с помощта на САЩ/НАТО, победата ще донесе на Байдън геополитическа и историческа победа, несравнима след Втората световна война.

Страхът от потенциална „победа на Байдън“ в Украйна помага да се обясни защо крайни елементи от поддръжниците на Тръмп, наречени Групата на Путин, призоваха САЩ да намалят подкрепата за Украйна, докато десни коментатори продължават да пренебрегват президента на Украйна Зеленски. Според Марджъри Тейлър Грийн, която изглежда се явява на прослушване за ролята на прессекретар на Путин, Америка е твърде щедра с чуждестранна помощ, докато „Америка на практика се разпада пред очите ни“. Естествено, когато беше представено законодателство за укрепване на това, което се руши в Америка, а именно мостове, диги и пътища, Грийн не само гласува с „не“, но се обърна към Fox „News“, за да укори републиканците, които гласуваха „за“.

Прегръщането на изолационизма от страна на MAGA е рядкост за републиканците, които обикновено са настроени ястребово по отношение на войната и оптимистично настроени по отношение на военните разходи. За щастие не всички републиканци споделят мозък. Сенатор Мич Макконъл, R-Кентъки, призова администрацията на Байдън да направи повече, за да осуети руската агресия, и призова републиканците в Сената да осигурят „навременна доставка на необходимите оръжия и по-голяма съюзническа помощ за Украйна“.

Леките недоброжелатели на MAGA, вместо да задържат помощ, се застъпват за „проверка и одит“ на това как се изразходва украинската помощ, въпреки че няма твърдения за злоупотреба. Може би Зеленски може да се отдръпне от плановете на полевата артилерия, за да отговори на въпросите дали броят на изразходваните снаряди съответства на броя на гилзите и дали еврейските космически лазери наистина са виновни за климатичните пожари.

Улисис С. Грант прогнозира, че в случай на нова гражданска война „разделителната линия няма да бъде Мейсън и Диксън, а между патриотизма и интелигентността от една страна и суеверието, амбицията и невежеството от другата.“ Олицетворявайки последното, преизбраната Лорън Бьобърт, която изтълкува тясната си победа като мандат, се развихри за спектакъла на Маккарти: „Ако всички смятате, че това е добре, просто изчакайте, докато отнесем битката на Джо Байдън и радикалната левица!“

Да, МАГА, докато Путин причинява невъобразимо страдание и смърт на украински възрастни хора, деца, жени и домашни любимци, като същевременно организира световен глад и недостиг на пшеница, който ще влоши глада в Америка, ние всички просто чакаме вашето следващо безразсъдно и опасно шоу.

Сабрина Хааке е колумнист на свободна практика за Write-up-Tribune.

News