Разкрито: министри поискаха съгласието на Чарлз да приемат закони за опазване, засягащи неговия бизнес | Заобикаляща среда

Правителството поиска от крал Чарлз разрешение да приеме своя „водещ в света“ Закон за околната среда след Brexit, тъй като законите, изискващи от собствениците на земя да подобрят опазването, могат да засегнат бизнес интересите му.

Министърът на околната среда Ребека Поу писа на тогавашния принц на Уелс през 2019 г., за да го попита дали ще приеме раздел седми от законопроекта за околната среда, който стана закон през ноември 2021 г.

Той се отнася до необходимостта „да се запази обстановката на земя с природна среда или природни ресурси или която е място от археологически, архитектурен, художествен, културен или исторически интерес“. Тези, които нарушават споразуменията за опазване, могат да бъдат глобени.

Когато актът стана закон, министрите го похвалиха като предимство на Великобритания след Брекзит. Тогава министърът на околната среда Джордж Юстас заяви: „Ние даваме пример, който останалият свят да следва.“

След това обаче правителството пропусна собствения си законов срок за определяне на това, което нарече „амбициозни“ цели на Закона за околната среда. Когато се появиха с месеци закъснение, благотворителните организации за опазване казаха, че целите за природата, чистия въздух и водата са непосилни и няма да осигурят обещаните ползи за околната среда до 2030 г.

В писмата, разкрити в събота и изпратени през октомври 2019 г., Поу информира Чарлз: „Този ​​законопроект съдържа мерки относно споразумения за опазване, които засягат интересите на короната, херцогство Ланкастър и херцогство Корнуол. Част 7 (завети за опазване) от законопроекта се прилага за земя в короната, както се прилага за всяка друга земя.

Тези споразумения за опазване са нови споразумения между правителството и собствениците на земя в определени зони с биоразнообразие и национално значение, които изискват собственикът на земя да не предприема определени разрушителни или замърсяващи околната среда дейности.

Писмата показват, че личният секретар на принца, Клайв Олдъртън, е отговорил на Пау, като е дал съгласието си за закона, потвърждавайки, че е „доволен от законопроекта“.

Херцогство Корнуол носи около £21 милиона на година за херцога и семейството му. Приходите от имението се предават на принца на Уелс, сега син на Чарлз Уилям, който ги използва за финансиране на своите обществени, благотворителни и частни дейности. Херцогството се състои от приблизително 53 000 хектара (130 000 акра) земя в 23 окръга, предимно в югозападна Англия, и в много райони с природна красота и значимост, които са засегнати от целите за опазване на околната среда.

Чарлз и преди се е намесвал в правителствените дела, когато това е заплашвало да засегне бизнеса му. Миналата година Guardian разкри, че той е използвал противоречива процедура, за да принуди министрите в правителството на Джон Мейджър през 1992 г. тайно да променят предложен закон в полза на поземленото му имение.

Съгласно процедурата покойната кралица и най-големият й син получиха копия от проектозакони предварително, за да могат да проверят дали законодателството засяга техните публични правомощия или частни активи, като имението му в херцогство Корнуол или частното имение в Сандрингам. Тази процедура е различна от по-известното кралско съгласие – формалност, която превръща законопроекта в закон.

Разследванията на съгласието на кралицата на Guardian установиха, че процедурата е била използвана от покойния монарх през последните десетилетия, за да лобира частно за промени. По време на нейното управление министрите трябваше да осигурят одобрение от нея или нейния син за повече от 1000 парламентарни акта, преди да бъдат приложени. Те включват законодателство за реформа на наема, което стана закон през 1993 г., когато имаше доказателства за оказване на натиск върху Чарлз върху избрани министри, за да осигури изключение, за да попречи на собствените си наематели да имат правото да купуват собствените си домове.

Министерството на околната среда, храните и селските райони отказа коментар. Бъкингамският дворец е потърсен за коментар.

News