Министърът на енергетиката на Украйна казва, че предстоят „трудни“ дни след последните руски атаки

КИЕВ, 14 януари (Ройтерс) – Украинският министър на енергетиката Герман Галущенко каза в събота, че следващите дни ще бъдат “трудни” на енергийния фронт, след като масирана ракетна атака от Русия удари критична инфраструктура в няколко региона.

“Поради обстрела в по-голямата част от регионите се въвеждат аварийни (токови) прекъсвания. Следващите дни ще бъдат трудни”, написа той във Фейсбук.

Галущенко каза, че енергийната инфраструктура в шест украински региона е била повредена след атаките.

ДТЕК, най-голямата частна енергийна компания в Украйна, съобщи, че две от нейните топлоелектрически централи са били ударени при ударите в събота. Една станция спря да произвежда ток.

Правителствени служители по-рано казаха, че около 40% от енергийната система на Украйна е била повредена след тримесечни атаки с ракети и дронове срещу енергийната инфраструктура на страната.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента, каза, че повече от 300 000 генератора са били доставени на Украйна през декември, докато страната се бори да оцелее през студените зимни месеци, въпреки щетите на електроенергийната инфраструктура.

Репортаж от Олена Хармаш Писане от Том Балмфорт Редактиране от Марк Потър и Франсис Кери

Нашите стандарти: Принципите на Thomson Reuters Belief.

Information