Китай съобщава за огромно увеличение на смъртните случаи, свързани с COVID, след критики на данните

Съобщава се за близо 60 000 болнични смъртни случая, свързани с COVID. Китай е критикуван за недостатъчно докладване на смъртните случаи от COVID. Официално лице казва, че спешните хоспитализации са достигнали своя връх. Пътуване, възстановяване преди ваканцията по лунния календар

ПЕКИН, 14 януари (Ройтерс) – Китай съобщи в събота, че близо 60 000 души с COVID-19 са починали в болница, откакто се отказа от политиката си за нулев COVID-19 миналия месец, което е огромно увеличение спрямо докладваните по-рано данни, което следва глобалните критики към данните за коронавируса в страната .

В началото на декември Пекин внезапно премахна стриктния си тригодишен антивирусен режим на чести тестове, ограничения на пътуванията и масови блокирания след широко разпространени протести в края на ноември и оттогава случаите нараснаха в нацията от 1,4 милиарда души.

Здравен служител каза в събота, че COVID треската и спешните хоспитализации са достигнали своя връх и броят на хоспитализираните пациенти продължава да намалява.

Между 8 декември и 12 януари броят на смъртните случаи, свързани с COVID в китайските болници, възлиза на общо 59 938, каза на брифинг за медиите Jiao Yahui, ръководител на Бюрото по медицинска администрация към Националната здравна комисия (NHC).

От тези смъртни случаи 5503 са причинени от дихателна недостатъчност поради COVID, а останалите са резултат от комбинация от COVID и други заболявания, каза тя.

Докато международни здравни експерти прогнозираха най-малко 1 милион смъртни случая, свързани с COVID тази година, Китай преди това отчете малко над 5000 смъртни случая от началото на пандемията, един от най-ниските нива на смъртност в света.

Властите отчитаха пет или по-малко смъртни случая на ден през последния месец – цифри, които не съответстват на дългите опашки, наблюдавани в погребалните домове, и чувалите с трупове, наблюдавани да напускат претъпканите болници.

Световната здравна организация заяви тази седмица, че Китай отчита значително по-малко смъртни случаи от COVID, въпреки че сега предоставя повече информация за огнището му.

Агенцията на ООН не коментира веднага в събота.

Китай, който за последно докладва ежедневни данни за смъртните случаи от COVID в понеделник, многократно е защитавал истинността на своите данни за болестта.

В събота Джиао каза, че Китай разделя смъртните случаи, свързани с COVID, на тези от дихателна недостатъчност, дължаща се на коронавирусна инфекция, и тези от основно заболяване, комбинирано с коронавирусна инфекция.

„Стандартът е в съответствие с тези, приети от Световната здравна организация и други големи страни“, каза тя.

Миналия месец китайски здравен експерт на правителствена пресконференция каза, че само смъртните случаи, причинени от пневмония и дихателна недостатъчност след заразяване с COVID, ще бъдат класифицирани като смъртни случаи от COVID. Сърдечните пристъпи или сърдечно-съдовите заболявания, причиняващи смъртта на заразени хора, няма да получат тази класификация.

Янжун Хуанг, старши сътрудник по глобалното здравеопазване в Съвета за международни отношения в Ню Йорк, каза, че десетократното увеличение на смъртните случаи, обявено в събота, предполага, че обръщането на политиката на Китай за COVID „наистина е свързано с“ рязко увеличение на тежките случаи и смъртните случаи, особено сред по-стари хора.

Въпреки това, каза той, не е ясно дали новите данни отразяват точно действителните смъртни случаи, тъй като лекарите са обезсърчени да докладват смъртни случаи, свързани с COVID, а числата включват само смъртни случаи в болници.

„В провинцията например много възрастни хора починаха вкъщи, но не бяха тествани за Covid поради липсата на достъп до тестови комплекти или нежеланието им да се тестват“, каза той.

„НАПАДАЮЩА ТЕНДЕНЦИЯ“

Джиао, китайски здравен служител, каза, че броят на пациентите, нуждаещи се от спешно лечение, намалява и делът на пациентите в клиниките за лечение на треска, които са дали положителен тест за COVID-19, също постоянно намалява. Броят на тежките случаи също е връх, добави тя, но те остават на високо ниво, а пациентите са предимно възрастни хора.

Длъжностни лица казаха, че Китай ще засили доставките на лекарства и медицинско оборудване в селските райони и ще засили обучението на медицинския персонал на първа линия в тези региони.

„Броят на посетителите на клиниката за лечение на треска като цяло е в тенденция на спад след достигане на пика си, както в градовете, така и в селските райони“, каза Джиао.

Рязкото увеличение на пътуванията преди празника на Лунната Нова година, когато стотици милиони се завръщат у дома от градове в малки градове и селски райони, подхрани притесненията, че това ще доведе до скок на случаите по време на празника, който започва на 21 януари.

Тази седмица СЗО предупреди за рисковете, произтичащи от ваканционните пътувания. Китай отвори отново границите си на 8 януари.

Въпреки притесненията за инфекции, обемът на въздушните пътници в Китай се е възстановил до 63% от нивата от 2019 г., откакто годишният туристически сезон започна на 7 януари, каза регулаторът на индустрията в петък.

Министерството на транспорта прогнозира обемите на пътническия трафик да скочат с 99,5% през годината по време на миграцията на фестивала, която продължава до 15 февруари, или възстановяване до 70,3% от нивата от 2019 г.

В китайския хазартен център Макао 46 000 ежедневни пътуващи в петък са най-големият брой от началото на пандемията, повечето от континента, съобщи градската управа. Очаква бум на пролетния фестивал в туризма.

($1=6,7010 китайски юана ренминби)

Допълнителни репортажи от редакциите в Пекин и Шанхай Редактиране от Кларънс Фернандес, Хелън Попър и Франсис Кери

Нашите стандарти: Принципите на Thomson Reuters Believe in.

Information