Иран обеси бивш служител на министерството на отбраната заради шпионски обвинения

ДУБАЙ, Обединени арабски емирства (АП) — Иран съобщи в събота, че е екзекутирал бивш високопоставен служител на министерството на отбраната и двоен иранско-британски гражданин, въпреки международните предупреждения да не изпълнява смъртната присъда. Екзекуцията допълнително ескалира напрежението със Запада на фона на националните антиправителствени протести, разтърсващи Ислямската република.

Обесването на Али Реза Акбари, близък съюзник на високопоставения служител по сигурността Али Шамхани, предполага продължаваща борба за власт в иранската теокрация, докато тя се опитва да овладее демонстрациите заради смъртта на Махса Амини през септември. Също така се връща към масовите чистки в армията, които веднага последваха Ислямската революция в Иран през 1979 г.

Обесването на Акбари предизвика незабавен гняв от Лондон, който заедно със САЩ и други санкционира Иран заради протестите и доставката на Русия на безпилотни самолети, носещи бомби, които сега са насочени към Украйна.

„Това беше безчувствен и страхлив акт, извършен от варварски режим без уважение към човешките права на собствения им народ“, каза британският премиер Риши Сунак.

Външният министър Джеймс Клевърли привика иранския шарже д’афер в Обединеното кралство и отделно предупреди: „Това няма да остане безспорно“.

Иран по подобен начин привика британския посланик след екзекуцията.

Иранската информационна агенция Мизан, свързана със съдебната система на страната, обяви обесването на Акбари, без да казва кога се е случило. Имаше обаче слухове, че е бил екзекутиран дни по-рано.

Иран твърди, без да предоставя доказателства, че Акбари е служил като източник за Тайната разузнавателна служба на Великобритания, известна като MI6. В дълго изявление, издадено от иранското правосъдие, се твърди, че Акбари е получил големи суми пари, британското си гражданство и друга помощ в Лондон за предоставяне на информация на разузнавателната служба.

Иран обаче отдавна обвинява онези, които пътуват в чужбина или имат връзки със Запада, в шпионаж, като често ги използва като разменна монета в преговорите.

Смята се, че Акбари, който ръководеше частен мозъчен тръст, е бил арестуван през 2019 г., но подробности за неговия случай се появиха едва през последните седмици. Обвинените в шпионаж и други престъпления, свързани с националната сигурност, обикновено се съдят при закрити врата, където правозащитни групи казват, че не избират сами адвокатите си и не им е позволено да видят доказателства срещу тях.

Иранската държавна телевизия излъчи силно редактиран видеоклип на Акбари, който обсъжда обвиненията, кадри, които приличаха на други претендирани самопризнания, които активистите описаха като принудителни самопризнания.

Службата на BBC на фарси излъчи аудио съобщение от Акбари в сряда, в което той описва, че е бил измъчван.

„Използвайки физиологични и психологически методи, те пречупиха волята ми, докараха ме до лудост и ме принудиха да правя каквото поискат“, каза Акбари в аудиото. „Със силата на оръжие и смъртни заплахи те ме накараха да призная за неверни и корупционни твърдения.“

Иран не е коментирал твърденията за изтезания. Ръководителят на ООН по правата на човека обаче предупреди Иран срещу „въоръжаването“ на смъртното наказание като средство за потушаване на протестите.

В петък заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател също разкритикува предстоящата екзекуция на Акбари.

„Обвиненията срещу Али Реза Акбари и осъждането му на екзекуция бяха политически мотивирани. Неговата екзекуция би била безсъвестна“, каза той. „Ние сме силно обезпокоени от съобщенията, че г-н Акбари е бил дрогиран, измъчван, докато е бил в ареста, разпитван в продължение на хиляди часове и принуждаван да прави фалшиви самопризнания.“

Той добави: „В по-широк план практиките на Иран на произволни и несправедливи задържания, принудителни самопризнания и политически мотивирани екзекуции са напълно неприемливи и трябва да сложат край.“

Робърт Мали, специалният пратеник на САЩ за Иран, каза, че е “ужасен” от екзекуцията на Акбари.

„Несправедливите задържания, принудените признания, фалшивите съдебни процеси и политически мотивираните екзекуции в Ислямската република трябва да сложат край“, написа той онлайн.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди това, което нарече „отвратителен и варварски акт“.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви в Туитър, че екзекуцията „е още един нечовешки акт от страна на иранския режим“.

Иран е един от най-големите палачи в света. Въпреки това не беше ясно кога за последен път е бил екзекутиран бивш или настоящ високопоставен служител на отбраната. През 1984 г. Иран екзекутира началника на флота си адмирал Бахарам Афзали заедно с девет други военни по обвинение в шпионаж в полза на Съветския съюз.

Правителството на Иран от месеци се опитва да твърди – без да предлага доказателства – че чужди държави са подклаждали безредиците, обхващащи Ислямската република след смъртта на 22-годишната Амини през септември след задържането й от полицията за морал. Протестиращите казват, че са ядосани от колапса на икономиката, строгата полиция и утвърдената власт на ислямското духовенство в страната.

В продължение на няколко години Иран е въвлечен във война в сянка със Съединените щати и Израел, белязана от тайни атаки срещу неговата оспорвана ядрена програма. Убийството на най-добрия ирански ядрен учен през 2020 г., за което Иран обвини Израел, показа, че чуждестранните разузнавателни служби са направили големи пробиви. Иран спомена този учен при обсъждането на случая на Акбари, въпреки че не е ясно каква текуща информация, ако има такава, би имал за него.

Преди това Акбари е ръководил прилагането на примирието от 1988 г. между Иран и Ирак след тяхната опустошителна осемгодишна война, работейки в тясно сътрудничество с наблюдатели на ООН. Той беше заместник-министър на отбраната при Шамхани по време на администрацията на реформаторския президент Мохамад Хатами, което вероятно още повече направи пълномощията му подозрителни за хардлайнерите в иранската теокрация.

Днес Шамхани е секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, върховният орган за сигурност на страната, който върховният лидер аятолах Али Хаменей наблюдава. Аудио съобщението на Акбари, излъчено от BBC Persian, включваше думите му, че е обвинен в получаване на строго секретна информация от Шамхани „в замяна на бутилка парфюм и риза“. Изглежда обаче Шамхани остава в ролята си.

Антиправителствените протести, които сега разтърсват Иран, са едно от най-големите предизвикателства за Ислямската република след революцията от 1979 г.

Най-малко 520 протестиращи са били убити и 19 400 души са били арестувани, според активисти за правата на човека в Иран, група, която наблюдава безредиците. Иранските власти не са предоставили официални данни за смъртни случаи или арести.

Иран екзекутира четирима души, след като ги осъди по обвинения, свързани с протестите в подобни критикувани процеси, включително атаки срещу силите за сигурност.

___

Авторът на Associated Push Матю Лий от Вашингтон допринесе за този доклад.

Information