Бизнесът върви добре, благодаря, докато работниците непрекъснато обедняват | Филип Инман

Признаци, че корпоративна Великобритания печели инфлационната война, могат да бъдат намерени, където и да погледнете.

Погледнете отвъд болните независими търговци на дребно и дребните производители, които доминират в телевизионните и радио новините, към продажбите и печалбите на нашите най-големи предприятия, където стабилното представяне е норма и обещанията за големи изплащания на акционерите се спазват.

В отговор на тази сигурна перспектива за по-голямата част от бизнеса, фондовият пазар в Обединеното кралство се възстанови в петък до почти най-високото си ниво за всички времена, предоставяйки на инвеститорите перфектната комбинация от постоянен поток от приходи и увеличено богатство.

Криза, каква криза? Гледката от заседателната зала е розова – мениджърите изглежда са намерили начин да прехвърлят допълнителните разходи, начислявани от доставчиците на клиентите.

Това не означава, че трите години, характеризиращи се с пандемията от Covid-19 и руската инвазия в Украйна, са били обикновени. Беше много трудно да се ориентираме и хиляди бизнесмени са работили денонощно, за да поддържат организациите си на повърхността.

Въпреки това огромните субсидии, предоставени от правителството, най-вече без никакви условия, означаваха, че те могат да устоят на бурята с почти непокътната рентабилност.

Междувременно стандартът на живот на домакинствата се разпада. Това е спад, който последните констатации на Resolution Basis ще възлизат на 7% спад в разполагаемите доходи – или £2100 на домакинство – през тази и следващата година. Това е бедствие и ще заличи спада от 5% в разполагаемите доходи, последвал финансовата криза от 2008 г.

Заплащането на новите медицински сестри се е повишило само с 2,9% през последната година

Притежателите на ипотечни кредити, които трябва да рефинансират заема си тази година, ще открият, че ударът върху доходите им е набъбнал със средно £3000 годишно в допълнителни лихвени плащания след девет увеличения на основния лихвен процент на Bank of England.

Ако има оправдание за двуцифрено увеличение на цените, това със сигурност ще бъде, че работодателите не само се справят с главоломно високите сметки за енергия и стремително покачващите се цени на суровините, но също така дават на всички служители над 10% увеличения на заплатите. Основното правило е, че заплатите представляват 70% от разходите на компанията и поради това при липса на двуцифрено увеличение на заплащането, двуцифрено увеличение на цените не може да бъде оправдано.

Следващата седмица данните от Службата за национална статистика ще покажат колко са се увеличили приходите през годината до ноември, а анализаторите на Town очакват цифрата, включително бонусите, да бъде същата като за годината до октомври, която е 6,1%.

Това е повече от четири процентни пункта зад инфлацията, за която също ще получим актуална информация следващата седмица. Същите тези анализатори от City очакват последният индекс на потребителските цени (CPI) за декември да покаже, че повишенията на цените остават двуцифрени, намалявайки само леко, от 10,7% на 10,6%.

Цифри от миналата седмица от уебсайта за набиране на персонал Indeed.com показват, че ситуацията за много работници е още по-лоша. Един поглед към сайта за работа разкрива болнични тръстове, които търсят квалифицирани медицински сестри с умоляващо послание и обещания за отлични придобивки – което обикновено означава бързо нарастващи заплати.

Не е за медицински сестри. Заплащането за начинаещи е нараснало само с 2,9% през последната година. Настоящият персонал все още чака резултата от преговорите за заплащането.

Може би някой от Министерството на здравеопазването е показал на министъра на здравеопазването Стив Баркли тези цифри и затова той се отказва от предишната решимост да се придържа към скромната препоръка от неговия орган за преглед на заплатите от 4%.

Работниците в частния сектор не се справят много по-добре, освен ако не са в лондонското Сити, технологичната индустрия или сектор на бизнес услуги като счетоводството. Средните годишни плащания при големите работодатели се задържат на 4% и има малка инерция зад исканията на работниците за по-големи увеличения.

Without a doubt казва, че неговият инструмент за проследяване на повече от 7000 различни длъжности и хиляди подкатегории заетост показва, че средните увеличения на заплатите са спаднали от юни от 6,4% на 6% и продължават да намаляват.

Сравнете тази ситуация с Германия, където In fact казва, че ръстът на заплатите е достигнал 7,1% през октомври, докато инфлацията е била 10,4% или Франция, където заплатите са се увеличили с 5%, докато инфлацията е 7,1%.

Повечето работници страдат от спад в разполагаемите доходи, но тези в Обединеното кралство страдат повече от повечето в Европа.

Възможно ли е британските работници да са жалки преговарящи, дори в сравнение с британските пенсионери, които са показали ясно на всяко правителство от началото на века, че ще гласуват само за партията, която гарантира, че държавната им пенсия се повишава поне в съответствие с инфлацията и частните им пенсии са защитени?

Американските потребители бавно се събуждат за огромните грабежи, произтичащи от монополния капитализъм, но потребителите в Обединеното кралство позволяват цените да бъдат повишавани без основание. Освен ако не смятат, че защитата на интересите на международните инвеститори е добра причина да приемат високи цени и ниски заплати, те трябва да действат сега.

News