АКТУАЛИЗАЦИЯ 1-Кишида казва, че G7 трябва да покаже силна воля по отношение на инвазията на Русия в Украйна

(Добавя цитати, подробности)

От Майкъл Мартина и Дейвид Брунстром

ВАШИНГТОН, 14 януари (Ройтерс) – Японският премиер Фумио Кишида каза в събота, че срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май трябва да демонстрира силна воля за поддържане на международния ред и върховенството на закона след нахлуването на Русия в Украйна.

Говорейки на пресконференция във Вашингтон ден след срещата на върха с президента на САЩ Джо Байдън в петък, Кишида не спомена коментар на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който обвини японския лидер в събота в срамно раболепие към Съединените щати и предложи той трябва ритуално да се изкорми.

На срещата си на върха Байдън и Кишида казаха, че техният съюз е по-силен от всякога, след като Япония миналия месец обяви най-голямото си военно натрупване от Втората световна война насам, на фона на нарастващите опасения за сигурността относно Китай, Северна Корея и Русия.

Кишида също така подчерта важността на противопоставянето на инвазията на Русия в Украйна, като каза, че ако едностранна промяна на статуквото остане безспорна, същото ще се случи и другаде, включително в Азия – очевидна препратка към обещанието на Китай да се обедини отново със самоуправляващия се Тайван , със сила, ако е необходимо.

Кишида дойде във Вашингтон на последната спирка от обиколка на индустриалните сили на Г-7 и се стреми да укрепи дългогодишни съюзи.

„В нашата координация в навечерието на срещата в Хирошима най-големият проблем беше, разбира се, руската агресия срещу Украйна, която скоро ще навърши една година от началото“, каза той на пресконференцията.

„Посочих, че агресията срещу Украйна е не само европейски проблем, но и предизвикателство към самите правила и принципи на международната общност и се съгласих с държавните и правителствените ръководители, че срещата на Г-7 в Хирошима трябва да демонстрира силна воля за защита международния ред, основан на върховенството на закона“, каза той.

Кишида не беше попитан за коментарите на Медведев на неговата пресконференция.

Историята продължава

Той каза, че не е успял да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц по време на пътуването си поради конфликти в графика, но би искал възможността да обмени мнения с него възможно най-скоро.

Кишида каза, че единството и сътрудничеството на Г-7 ще определят глобалните тенденции повече от всякога. Той каза, че перспективите пред глобалната икономика стават все по-несигурни и Г-7 трябва да разгледа отговорите на рисковете от спад за нея.

Кишида каза, че Япония и Съединените щати работят заедно, за да осигурят устойчивост на веригите за доставки и полупроводниците, но на въпрос дали Япония ще подкрепи силен контрол върху достъпа на Китай до чипове, обявен от Съединените щати миналата година, той каза: „Що се отнася до конкретните мерки там нищо не мога да кажа твърдо днес.”

Той каза, че са необходими допълнителни консултации и добави: „що се отнася до Япония, ние ще помислим как да се справим с това с отговорност“.

Кишида каза, че подкрепя опита на Байдън да

ограничават достъпа на Китай до модерни полупроводници

с ограничения за износ, но не се съгласи с големите ограничения върху износа на оборудване за производство на чипове, които Вашингтон наложи през октомври. (Докладване от Майкъл Мартина, Дейвид Брунстром и Канишка Сингх, Редактиране от Франклин Пол)

News